Acasă » ANUNŢURI » Ziua Mondială a Apei

Ziua Mondială a Apei

În data de 22 martie, în fiecare an, Ziua Mondială a Apei este o zi dedicată concentrării atenției asupra problemelor legate de apă, pe care anumite locuri de pe glob le întâmpină. Instaurată de Organizația Națiunilor Unite (ONU), scopul Zilei Mondiale a Apei este de a se atrage atenția asupra crizei globale a apei.
Oamenii și organizațiile marchează Ziua Mondială a Apei, luând măsuri pentru atingerea Obiectivului 6 de dezvoltare durabilă: apă și canalizare pentru toți până în 2030
Ziua Mondială a Apei 2021 se concentrează pe tema Valorizarea apei. Această temă se va extinde dincolo de problemele de stabilire a prețurilor și include valoarea de mediu, socială și culturală acordată apei.
În România această zi este sărbătorită din anul 1993 prin diferite conferințe cu privire la prevenirea dezastrelor naturale provocate de apă (inundații) de pe plan național, soluții de gospodărire a apelor, precum și la impactul global pe care apa îl are în prezent (de exemplu, creșterea gradului de acces al populației la surse de apă potabilă).
Municipiul Bistrița marchează anual Ziua Mondială a Apei prin acțiuni de educație a elevilor în cadrul Centrului de informare și Educație Ecologică ”Școala Verde”, acțiuni de conștientizare a cetățenilor cu privire la importanța păstrării curate a surselor de apa potabilă și acțiuni de curățare a sursei locale de apă – Râul Bistrița.
Criza mondială a poluării cu plastic este unul dintre cele mai vizibile simptome ale unor sisteme vulnerabile care pun în pericol, în fiecare zi, sănătatea noastră și a ecosistemelor în care trăim. Anual 14 miliarde de tone de deșeuri ajung în oceane. Chiar dacă nu există statistici legat de poluarea cu plastic a apelor din Municipiul Bistrița, nu putem nega existența deșeurilor pe toate cursurile de apă și efectul lor.
Pentru a marca împreună Ziua Mondială a Apei, vă propunem, dragi cetățeni să vă alăturați celor care prețuiesc apași să încercați să reduceți consumul zilnic de apă, să nu aruncați deșeurile în râu, să participați la acțiunile de voluntariat dedicate igienizării apelor, să vă bucurați în mod responsabil de momentele de relaxare pe malurile râurilor.