Primăria municipiului Bistrița semnează parteneriatul cu ASAP Romania, incluzând astfel școlile bistrițene în programul național de colectare selectivă a deșeurilor.
ASAP România (Armata Selectării Atente a Plasticului) este un program de responsabilitate socială ce urmărește să genereze schimbare în comportamentul adolescenților față de plastic, de la utilizare la colectarea selectivă și reciclare.ț
Primăria municipiului Bistrița, Inspectoratul Școlar Județean Bistrița-Năsăud și ASAP România semnează parteneriatul în urma căruia unitățile de învățământ din Bistrița vor avea infrastructura funcțională pentru colectarea selectivă a deșeurilor.
Peste 12.600 de elevi din 22 de unități de învățământ se vor alătura programului național de responsabilitate socială inițiat de Fundația The Institute și susținut de Lidl România. Odată cu semnarea parteneriatului și după demararea unui audit al școlilor, va începe implementarea care va includetrei direcții principale de acțiune:
- Sprijinul acordat școlilor pentru optimizarea infrastructurii de colectare separată a deșeurilor reciclabile, alături de calibrarea optimă a volumului, distribuției și amplasării recipientelor dedicate colectării selective în interiorul și la exteriorul școlilor;
- Desfășurarea campaniei de educare a elevilor, care se axează pe explicarea modului corect de colectare a deșeurilor pe categorii – plastic, hârtie, metal și sticlă – dar și a traseului deșeurilor după colectare, în stațiile de sortare/reciclare, pentru a îmbunătăţi calitatea colectării și gradul de reciclare și a contribui, astfel, la reducerea poluării cu ambalaje;
- Colectarea și corelarea de date de la furnizorul de salubritate contractat de autorităţile publice pentru ridicarea atât a deșeurilor reciclabile, cât și a celor menajere, cu obiectivul de a urmări calitatea colectării pe fracţii și a aduce îmbunătăţirile necesare în timp real.
„Suntem încântați că Bistrița ni se alătură în provocarea de a construi soluții pentru una dintre cele mai stringente problematici actuale ale României – cea a reciclării și gestionării deșeurilor din plastic. În contextul în care următoarea decadă ne va aduce o dublare a producției de plastic, este nevoie de eforturi sistematice pe diverse direcții la nivelul întregii societăți – îmbunătățirea legislației, educarea comportamentelor, crearea unei infrastructuri funcționale de gestionare a deșeurilor. Am văzut absolut necesar ca această complexitate să fie abordată pornind de la formarea unei noi generații de tineri care pun în prim plan responsabilitatea, integrând în normalitatea de zi cu zi și buna conduită față de mediu. Ne propunem ca alături de partenerii din fiecare județ să creăm un sistem unitar în învățământul preuniversitar cu toate instrumentele care să susțină viitoarea generație pe acest drum”. – Andrei Gavrilă-Borțun, Președintele fundației The Institute, inițiator al proiectului ASAP.
Parteneriatul cu ASAP România vine ca urmare firească a inițiativelor din domeniul reciclării în care a participat în ultimii ani Primăria municipiului Bistrița, cu scopul de a îmbunătăți sistemul de colectare selectivă a deșeurilor și de a obține rezultate satisfăcătoare în domeniul reciclării. Începând din 2018, Municipiul Bistrița promovează „Săptămâna europeană pentru reducerea deșeurilor”, cea mai mare campanie europeană de conștientizare cu privire la problematica deșeurilor. Desfășurată în perioada 21-29 noiembrie 2021, inițiativa își propune să aducă comunității locale informații despre consumul durabil și economia circulară, propunând reevaluarea obiceiurilor de consum în jurul conceptului celor 3R – Reducerea deșeurilor, Reutilizarea produselor și Reciclarea materialelor.
”Municipiul Bistrița are în permanență ca obiectiv creșterea gradului de colectare selectivă a deșeurilor și de reciclarea acestora, astfel încât să reușim să fim cât mai aproape de obiectivul anual de reciclare, stabilit prin legislația în domeniu. Colaborarea propusă de către Fundația ”The Institute” Primăriei municipiului Bistrița este în acord cu obiectivele de colectare selectivă a deșeurilor municipale și are în vedere implementarea și operaționalizarea în unitățile de învățământ din municipiul Bistrița a Programului Național ASAP de colectare selectivă a deșeurilor. Acordul de colaborare între Municipiul Bistrița, Inspectoratul Școlar Județean Bistrița-Năsăud și inițiatorul proiectului ASAP, Fundația ”The Institute”, are susținerea Consiliul local al municipiului Bistrița și cred că deschide drumul colaborării în demersurile pe care le facem pentru dezvoltarea unui model funcțional și eficient de colectare selectivă a deșeurilor reciclabile generate de bistrițeni. Sunt convins de faptul că inițiativele care își propun să creeze comportamente responsabile în rândul tinerilor au întotdeauna succes, motiv pentru care mă bucur că suntem parteneri ai acestui proiect care dorește să modeleze caractere, să responsabilizeze și să pregătească viitorii cetățeni pentru un oraș civilizat și curat.” a declarat Ioan Turc, primarul municipiului Bistrița.
ASAP România (Armata Selectării Atente a Plasticului) își propune să genereze schimbare în comportamentul adolescenților față de plastic, de la utilizare responsabilă, la colectare selectivă și reciclare, printr-o contribuție activă pe zona de educație pentru mediu și prin crearea unui model funcțional de colectare selectivă aplicabil instituțiilor de învățământ. Până în 2025, acest program național va fi implementat în toate școlile din România.
Pentru a atinge toate obiectivele programului, ASAP România a încheiat un protocol de colaborare cu Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor, cu Consiliul Național al Elevilor și cu GreenPoint Management.
ASAP este un program susținut de Lidl România, care contribuie la obiectivele strategiei REset Plastic a Grupului Schwarz, din care retailerul face parte. Strategia REset Plastic cuprinde cinci zone de acțiune – de la evitarea folosirii plasticului în ambalaje și regândirea design-ului acestora, la reciclare și acțiuni de ecologizare, până la inovare și educare în domeniu.