BUSTUL DOMNITORULUI "ALEXANDRU IOAN CUZA" (1820-1873)

"Alegandu-te pe tine in tara noastra, am voit sa aratam lumii ceea ce tara doreste: la legi nou, om nou....Fa doar ca domnia ta sa fie cu totul de pace si de dreptate" .Mihail Kogalniceanu

 
             Bustul Domnitorului «Alexandru Ioan Cuza» a fost realizat in anul 2004, de catre sculptorul Mircea Mocanu, si este amplasat in fata sediului Politiei Municipiului Bistrita. Lucrarile lui Mircea Mocanu sunt colectii de semne discrete, adanci sau superficiale, o cautare inalta si adanca, in care viul sta in dialog cu ceea ce afost si cu ceea ce va fi. In piatra, lemn si fier el stie sa gaseasca transparenta si dinanism pentru a povesti despre facerea si desfacerea lumilor. Lucrarile lui Mocanu sunt colectii de semne discrete, adanci sau superficiale, adesea intarite cromatic pe care ochiul nu le poate pretui indeajuns in a percepe “totul sau nimic”.
       Alexandru Ioan Cuza a fost primul domnitor al Pricipatelor Unite (1859-1862) si al Statului National Romania (1862-1866). A participat activ la miscarea revolutionara de la 1848 din Moldova si la lupta pentru Unirea Principatelor. La 5 ianuarie 1859, Cuza a fost ales domn al Moldovei, iar la 24 ianuarie 1859 si al Tarii Romanesti, infaptuindu-se astfel unirea celor doua tari romane.
       Lucrarea a fost realizata din initiativa  Inspectoratului de Politie a Judetului Bistrita-Nasaud.