Acasă » ANUNŢURI » Bistrița este unul dintre orașele finaliste „European Green Leaf 2022”

Bistrița este unul dintre orașele finaliste „European Green Leaf 2022”

Primăria municipiului Bistrița, prin Direcția Integrare Europeană, s-a înscris în luna octombrie 2020 în cadrul competiției European Green Leaf 2022.

În data de 6 iulie 2021, Direcția Generală pentru Mediu, prin intermediul secretariatului European Green Leaf, a anunțat municipiul Bistrița că se află printre finaliștii competiției dedicate orașelor cu o populație cuprinsă între 20.000 și 100.000 locuitori.

Astfel, cele 10 orașe europene finaliste arată calea către  reziliență și sustenabilitate, intrând în ultima etapă a premiilor europene: ”Green Capital 2023” (Helsingborg – Suedia, Cracovia – Polonia, Sofia – Bulgaria și Tallinn – Estonia) și ”Green Leaf 2022” (𝐁𝐢𝐬𝐭𝐫𝐢𝐭̦𝐚 – 𝐑𝐨𝐦𝐚̂𝐧𝐢𝐚, Elsinore – Danemarca, Gavà – Spania, Treviso – Italia, Valongo – Portugalia și Winterswijk – Olanda). Acestea au fost selectate pe baza angajamentului lor de a aborda provocările mediului urban și de a se transforma în orașe ”potrivite pentru viață”. Aceste premii își propun să arate faptul că a deveni ”verde” este posibil, indiferent de punctul de plecare.

În rolul lor de 𝐴𝑚𝑏𝑎𝑠𝑎𝑑𝑜𝑟𝑖 𝑝𝑒𝑛𝑡𝑟𝑢 𝑆𝑐ℎ𝑖𝑚𝑏𝑎𝑟𝑒, câștigătorii titlului vor motiva și inspira alte orașe din Europa și din ce în ce mai multe din lume, promovând schimbul de cunoștințe și expertiză și stimulând inovarea, precum și cooperarea cu cetățenii și mediul de afaceri. Acestea vor arăta că orașele verzi se descurcă mai bine, nu numai din punctul de vedere al mediului, ci și economic și social. Ele oferă o calitate mai bună a vieții cetățenilor.

Câștigătorii celor două premii vor fi anunțați în cadrul ceremoniei oficiale de decernare a premiilor din septembrie la Lahti (Finlanda), Capitala Europeană Verde 2022.

Câștigătorul titlului European Green Leaf 2020 va primi un premiu în valoare de 200.000 € (max. 2 câștigători). Premiul are ca destinație implementarea inițiativelor și măsurilor de îmbunătățire a sustenabilității mediului înconjurător al orașelor, ca parte a orașului laureat al European Green Leaf 2022.