Acasă » ANUNŢURI » Amenajare piste de cicliști în municipiul Bistrița – Etapa 1

Amenajare piste de cicliști în municipiul Bistrița – Etapa 1

Amenajare piste de cicliști în municipiul Bistrița – Etapa 1

 

Primăria Municipiului Bistrița are în execuție lucrările pentru proiectul „Amenajare piste de cicliști în municipiul Bistrița – Etapa 1”, lucrări care se execută în perioada 27.07.2020 – 26.08.2022 (25 de luni).

Obiectivul general al proiectului este de reducere a emisiilor de CO2 rezultate din transport prin amenajarea unei rețele de piste / trasee pentru biciclete, care să ofere o opțiune eficientă, atractivă și durabilă față de celelalte mijloace de transport utilizate, în special în defavoarea autoturismelor.

Obiectivele specifice ale proiectului sunt:

 1. Amenajarea a 26,056 km de piste de cicliști, atât pe trotuar cât și pe carosabil, semnalizate corespunzător, pe 28 de străzi din municipiul Bistrița, în vederea îmbunătățirii infrastructurii de circulație pentru bicicliști și creșterea siguranței în trafic a acestora, respectiv de a facilita mobilitatea populației, pentru reducerea numărului de deplasări cu autoturismele private, contribuind astfel la o reducere estimată a emisiilor de echivalent CO2 cu aproximativ 3,98% după primul an de implementare a proiectului și cu 5,4% după al 5-lea an de durabilitate a proiectului.
 2. Instalarea a 7 stații de închiriere biciclete – tip bike-sharing – dintre care două vor fi dotate inclusiv cu biciclete electrice. Stațiile vor avea terminale inteligente și suporturi / elemente de andocare pentru cele 175 de biciclete achiziționate prin proiect, capabile să genereze economii de energie și reducerea nivelului de poluare după implementarea proiectului.
 3. Achiziționarea a 165 de biciclete mecanice ergonomice unisex și 10 biciclete electrice, accesibile populației, cu scopul de a contribui la o creștere a numărului de persoane care utilizează pistele / traseele pentru biciclete.

Proiectul este finanțat prin Fondul European de Dezvoltare Regională, prin Programul Operațional Regional, Axa prioritară 4 – Sprijinirea dezvoltării urbane durabile, Prioritatea de investiție 4.1 – Reducerea emisiilor de carbon în municipiile reședință de județ prin investiții bazate pe planurile de mobilitate urbană durabilă. Autoritatea de management este Ministerul Dezvoltării Regionale, Administrației Publice și Fondurilor Europene, iar Agenția de Dezvoltare Regională Nord-Vest este organism intermediar al programului ce monitorizează implementarea acestui proiect.

Valoarea totală a proiectului este de 21.074.346,11 lei cu TVA, din care valoarea nerambursabilă este de 20.494.064,29 lei (97,25% din valoarea totală a proiectului) și contribuția proprie (cheltuieli eligibile și cheltuieli neeligibile) suportată de către Municipiul Bistrița, în valoare de 580.281,82 lei (2,75% din valoarea totală a proiectului).

Execuția lucrărilor este realizată de către asocierea S.C. CML.RO S.R.L. și S.C. CATERPILAR TRANSILVANIA S.R.L., în baza contractului de lucrări nr. 76/L/26.06.2020, cu o valoare de 19.962.302,22 cu TVA.

 

          În anul 2020 s-au amenajat piste pentru biciclete pe următoarele străzi:

 1. str. Eroilor;
 2. str. Romană;
 3. str. Dimitrie Cantemir;
 4. str. Grănicerilor (parțial);
 5. str. Drumul Dumitrei Vechi;

 

          În anul 2021 se realizează piste pentru biciclete pe următoarele străzi:

 1. str. Ghinzii;
 2. str. Avram Iancu;
 3. str. C.R. Vivu;
 4. str. Vasile Lupu;
 5. str. Tudor Vladimirescu;
 6. str. Cimitirului;
 7. str. Drumul Cetății;
 8. str. Ion Slavici;
 9. str. Subcetate
 10. str. Garoafei;
 11. str. Pescarilor;
 12. str. Împăratul Traian (parțial).

 

           

 

 

          În anul 2022 se vor realiza piste de biciclete pe străzile:

 1. str. Împăratul Traian (finalizare);
 2. str. Valeriu Branişte;
 3. Aleea Sălciilor;
 4. str. Petru Maior;
 5. str. Al. Odobescu;
 6. str. Ioan Rațiu;
 7. str. Codrișor și str. Victor Onişor;
 8. str. Alba Iulia;
 9. Aleea Șieului;
 10. str. Ștefan Octavian Iosif;
 11. str. Panait Cerna;
 12. str. Gheorghe Pop de Băseşti;
 13. str. Axente Sever.

 

Stațiile de Bike-sharing urmează să fie amplasate în următoarele locații:

 1. Parcul Municipal Bistrița (zona stadionului);
 2. Parcul „Eminescu” (zona EMI Center);
 3. Parc „Han” (fântâna arteziană);
 4. str. Cuza Vodă (zona Piața Decebal);
 5. str. Poligonului (zona de acces către Pădurea Schullerwald);
 6. Parcul „Big” (lângă Biserica Sfânta Ana);
 7. Piața Calea Moldovei.