STATUIA POETULUI "GEORGE COSBUC" (1866-1916)

STATUIA POETULUI «GEORGE COSBUC» (1866-1916)

  
          „Coşbuc e primul poet pe care-l dă Ardealul literaturii româneşti. Ardelean a rămas toată viaţa. Până şi în graiul viu păstrase o notă ardelenească, particulară, care îi şedea bine. Aici în ţară dragostea lui a fost pentru cele şase milioane de ţărani. Simţea o fraternitate profundă cu dânşii ... A răsărit deodată, fără să-l ştie nimeni, fără să facă ucenicia cafenelelor şi bisericuţelor bucureştene. Şi a biruit împotriva tuturor celor scufundaţi în inimaţii şi neputinţe. A adus lumină, sănătate, voioşie. Scrisul lui Coşbuc trăieşte şi va trăi cât va trăi neamul românesc.” Liviu Rebreanu
 
         In anul 1978, Primaria municipiului Bistrita ridica - in memoria celui ce a fost „George Cosbuc” unul dintre cei mai reprezentativi poeti ai Transilvaniei, membru al Academiei Romane - o statuie realizata de sculptorul Alfred Kovalski. George Cosbuc se naste la 20 septembrie 1866, in satul Hordou, comitatul Bistrita-Nasaud, azi judetul Bistrita- Nasaud. Creatia poetica, expresie a existentei si a aspiratiilor poporului roman privita in ansamblu. Originalitatea poetului se afla in versurile de inspiratie din viata satului, in inventia poetica, in modalitatea in care constiinta artistului se acorda cu istoria existentei si aspiratiile poporului nostru, cu functia social-educativa si estetica a epocii in care a trait scriitorul. Poezia lui Cosbuc este de aspect monografic : Satul, inconjurat de munti, este surprins in viata lui obisnuita, cu pitorescul lui etnografic. Dincolo de sat, e paraul, lunca ,campul, cu holda, vuiet de codru si dumbrava. Satele, reprezentabile, sunt ale satului transilvanean, ale locurilor de bastina ale scriitorului, specialitatea sub aspect uman, este a intregului nostru popor. Sunt, in poezia cosbuciana, momente din viata satului. Optica e taraneasca, elementele, resorturile intime ale gestului, vorbei sau simtirii rustice. Imaginea satului se comunica astfel prin oameni, prin modul lor de existenta, cu bucurii si necazuri, cu aspiratiile lor de implinire. Satul lui G. Cosbuc este o entitate sociala si nationala cu pitoresc geografic si etnografic, cu datini si credinte, cintec de dor, dar si de razvratire sociala si de lupta pentru libertatea si demnitatea nationalai.
           Lucrarea este amplasata in fata Centrului  de Cultura „George Cosbuc”, la intrare in Parcul municipal Bistrita. Statuia a fost realizata in bronz, pe un soclu turnat in beton placat cu placi de granit.