Când se sărbătorește Ziua Mondială a Mediului ?
Ziua Mondială a Mediului este o zi marcată în calendarul evenimentelor ecologice pe data de 5 iunie, în fiecare an, pentru a face un apel de conștientizare a importanței respectării mediului înconjurător, dar și pentru a lua măsurile necesare protejării acestuia.
Ziua Mondială a Mediului 2023
Un eveniment însemnat, marcat din anul 1974 de către Organizația Națiunilor Unite (ONU) și găzduit în fiecare an de o țară diferită, prin activități axate pe o temă anume.
Ziua Mondială a Mediului 2023 are loc în Republica Côte d`Ivoire – Africa, iar tema de anul acesta se va concentra pe soluții pentru poluarea cu plastic în cadrul campaniei #BeatPlasticPollution.
Încă din 2018, ONU a făcut un apel global pentru a susține lupta împotriva poluării cu plastic, deoarece anual, la nivel planetar, peste 8 milioane de tone de plastic pătrund în oceanele noastre, distrugând întregi ecosisteme și punând în pericol viața animalelor și a oamenilor, deopotrivă.
Cine participă la Ziua Mondială a Mediului ?
Încă de la crearea sa, Organizația Națiunilor Unite a subliniat că acest eveniment ar trebui privit și ca „Ziua Oamenilor” unde fiecare dintre noi trebuie să facă ceva pozitiv care să contribuie la protejarea planetei noastre.
Pentru a marca Ziua Mondială a Mediului se pot organiza evenimente locale, cum ar fi: campanii de ecologizare a zonelor poluate, acțiuni de plantare a copacilor, concursuri între școli, ateliere de lucru, expoziții și concerte.
Modalități de reducere a poluarii cu plastic în municipiul Bistrița:
Întrucât tema Zilei Mondiale a Mediului din 2023 face apel la prevenirea și reducerea cantității deșeurilor de plastic generate, îndemnăm locuitorii municipiului Bistrița să acționeze împotriva efectelor nocive pe care plasticul le are asupra mediului și sănătății noastre, prin reducerea consumului. Cu schimbări simple în obiceiurile zilnice putem contribui la o transformare reală în acest sens.
În anul 2022, populația municipiului Bistrița a produs o cantitate totală de 30 692,88 tone deșeuri, din care reciclabilul a fost de doar 2 300.9 tone. Cantitatea de plastic care s-a colectat în vederea reciclării a fost de 725,76 tone, iar cantitatea valorificată/reciclată de 229,95 tone plastic. Ca urmare, este necesar să acordăm o mai mare atenție colectării corecte și reciclării deșeurilor în general și a plasticului în special, dar cel mai important este să reducem cantitatea de deșeuri produse.
Iată câteva idei pentru a reduce consumul de plastic:
1. Folosește sacoșa ta de cumpărături
Înainte de a pleca la cumpărături asigură-te că ai luat cu tine suficiente sacoșe pentru ceea ce dorești să cumperi. Renunță la pungile din plastic pentru fructele și legumele proaspete. Ca alternativă, poți să pui fructele și legumele fără pungă în coșul de cumpărături și apoi să le iei acasă în sacoșele reutilizabile pe care le-ai adus cu tine.
2.Alege o sticlă de apă reutilizabilă
Pentru a reduce cantitatea de plastic produsă, o variantă mai ecologică este folosirea sticlelor de apă reutilizabile din inox sau sticlă pe care le poți umple cu apă filtrată de la robinet. Se spală foarte ușor și sunt ușor de transportat oriunde.
3. Adu-ţi de acasă propria cană termoizolantă și împachetează-ți prânzul în recipiente reutilizabile
Astfel vei economisi bani, vei putea face alegeri mai sănătoase și vei evita să folosești multe ambalaje.
4. Renunță la pungile pentru sandvișuri și folia de plastic în bucătărie
Dacă vei opta pentru alternative din hârtie vei constata că reduci considerabil cantitatea deșeului din plastic.
5. Depozitează mâncarea rămasă în recipiente de sticlă
Este recomandat să nu depozitezi mâncarea rămasă în recipiente de plastic, chiar dacă ele sunt reutilizabile. Poți folosi ca alternativă recipientele de sticlă speciale sau chiar borcanele de stică.
6. Renunță la sacii menajeri convenționali din plastic
Poti alege saci biodegradabili care nu poluează mediul;
7. Înlocuiește periuța de dinți din plastic cu una din bambus
Având în vedere că este recomandat să ne schimbăm periuța o dată la 3 luni, ar însemna ca fiecare persoană să schimbe cel puțin 4 periuțe pe an. De aceea periuța de bambus ar fi o alternativă perfectă pentru a diminua consumul de plastic.