Acasă » ANUNŢURI » Ziua Biodiversității

Ziua Biodiversității

Începând cu anul 2000, la data de 22 mai, se sărbătorește Ziua Internațională a Biodiversității, zi proclamată de către Adunarea Generală a Națiunilor Unite, prin rezoluția 55/201, din 20 decembrie 2000.
Data de 22 mai, reprezintă de fapt adoptarea textului Convenției din anul 1992 în cadrul Conferinței diversității biologice din Nairobi. România a semnat Convenția pe data de 5 iunie 1992. Printre principalele obiective pe care le urmărește Convenția se numără conservarea biodiversității și utilizarea corectă a resurselor, pentru o mai bună conservare.
Calendarul ecologic al lunii mai este unul încărcat de evenimente.
Astfel, în 24 mai sărbătorim atât Ziua Europeană a Păsărilor cât și Ziua Europeană a Parcurilor Naționale.
Ziua Europeană a Păsărilor aduce în atenția publicului importanța conservării și protecției speciilor de păsări existente pe teritoriul Uniunii Europene, precum și necesitatea unor acțiuni concertate pentru a diminua efectele activităților umane asupra habitatelor acestora.
Ziua Europeană a Parcurilor Naționale, marcată tot în data de 24 mai, a fost inițiată de Federația EUROPARC, cu scopul de a îmbunătății starea zonelor protejate din EUROPARC și a atrage participarea publică în administrarea acestor zone. A fost celebrată pentru prima dată în 1999, organizându-se evenimente în toată Europa, în jurul datei de 24 mai, care reprezintă data creării primelor 9 parcuri naționale din Europa, mai precis în Suedia. Federația EUROPARC reunește 400 de arii protejate din 34 state de pe continentul european.
Ziua Europeană a Parcurilor a fost sărbătorită prima dată în România în anul 2000, la Parcul Național Retezat.
Municipiul Bistrița va marca în 24 mai atât Ziua Europeană a Păsărilor, cât și Ziua Europeană a Parcurilor, prin acțiuni ale elevilor de la Centrul Școlar de Educație Incluziva nr. 2 Bistrița, îndrumați de cadrele lor didactice, doamna Buricea Claudia și doamna Marc Andreea, care vor participa la o acțiune de salubrizare a locului de joacă din Bulevardul Independentei, Nr. 1, ”adoptat” de această unitate de învățământ încă din anul 2015 și ale elevilor clasei a V-a B ai Școlii Gimnaziale ”Ștefan-cel-Mare” din Bistrița care vor participa în Parcul municipal, sub sloganul ”Parcuri: următoarea generație” la lecția de biologie predată de doamna profesoară Lupuți Monica, pentru a înțelege rolul parcului în spațiul urban și a învăța să observe, cu ochi de cercetător, natura din jur și mai ales păsările care au habitatul în parc. Menționam faptul că în Școala Gimnazială ”Ștefan-cel-Mare” s-a înființat de curând ”Clubul micilor ornitologi”.
Aceste evenimente ecologice au rolul de a arăta că natura este într-o continuă evoluție, dezvoltându-se și adaptându-se la schimbări, iar noua generația trebuie să-și proiecteze viitorul în strânsă legătură cu natura și schimbările ei.