Sari la conținut

Transcriere certificat de deces

TRANSCRIEREA CERTIFICATELOR DE DECES ALE CETĂȚENILOR ROMÂNI CARE AU SAU AU AVUT DOMICILIUL IN ROMÂNIA

 

ATENȚIE! Actele de stare civilă ale cetăţenilor români, întocmite în străinătate la autorităţile locale competente, se transcriu, obligatoriu, în registrele de stare civilă române, la cererea persoanei îndreptăţite potrivit legii, formulată în termen de 6 luni de la înregistrarea actului sau faptului de stare civilă la autorităţile străine.

Competenţa teritorială: documentatia de transcriere se depune la primăria localităţii în raza căreia a avut ultimul domiciliu decedatul sau la primăria localității de domiciliu a aparținătorul/împuternicitul care solicită transcrierea certificatului/extrasului de deces.

În cazul solicitanţilor cu statut de cetăţean român cu domiciliul în străinătate, cererea se poate soluţiona de S.P.C.L.E.P. sau primăria de la ultimul domiciliu avut în ţară de către decedat.

Documente necesare:

  • Cartea de identitate a solicitantul în original. Solicitantul trebuie să facă dovada calităţii de persoană îndreptăţită, a gradului de rudenie (certificate de stare civilă – naştere, căsătorie, etc)
  • Buletinul/ cartea de identitate/ paşaportul defunctului – pentru cetăţenii români cu domiciliul în străinătate
  • Certificatul de naştere şi căsătorie al defunctului (emise în România) în original;
  • extras multilingv Formular A, în original, conform Convenţiei nr. 16 de la Viena din 1976. De reţinut că aceste extrase nu trebuiesc apostilate, traduse ori legalizate (Austria, Belgia, Bosnia&Herţegovina, Croaţia, Elveţia, Franţa, Germania, Grecia, Italia, Luxemburg, Lituania, Macedonia, Muntenegru, Moldova, Olanda, Polonia, Portugalia, Spania, Slovenia, Serbia şi Turcia.)
  • certificatul ori extrasul de deces în original eliberat de autorităţile străine, care să conţină APOSTILA conform Convenţiei de la Haga din 1961, dacă ţara emitentă este semnatară a convenţiei; în cazul în care ţara emitentă nu este semnatară a Convenţiei de la Haga sau a unei convenţii bilaterale cu România, certificatul ori extrasul trebuie să fie SUPRALEGALIZAT, procedura constând în:

 – Vizarea documentului de autoritatea competentă a statului de provenienţă a actului de stare civilă.

 – Supralegalizarea de misiunea diplomatică a României din acel stat sau de către misiunea diplomatică a statului de origine, din România.

 – Supralegalizarea finală a documentului de către Ministerul Afacerilor Externe al României.

  • traducere autentificată şi legalizată în limba română a certificatului sau extrasului de deces, având ataşată o copie a certificatului sau extrasului de naştere tradus. (dacă traducerea şi legalizarea se realizează pe teritoriul statului emitent al certificatului străin, atunci şi traducerea la rândul ei trebuie să conţină Apostila Convenţiei de la Haga sau supralegalizare, după caz.) Daca este extras multilingv nu trebuie tradus.
  • Daca solicitarea transcrierii se face prin împuternicit, acesta are nevoie de PROCURĂ SPECIALĂ, notarială ori consulară (cu specificarea: PENTRU TRANSCRIEREA ACTULUI DE DECES ŞI ELIBERAREA CERTIFICATULUI ROMÂNESC), în original şi traducerea în limba română, autentificată de un notar public din România, de oficiul consular român sau de un notar public din ţara de reşedinţă, situaţie în care procura trebuie să conţină de asemenea Apostila conform Convenţiei de la Haga, sau supralegalizare, după caz. Procura consulară nu mai necesită apostilare, legalizare si traducere.

 

Pentru orice alte clarificări vă rugăm contactati telefonic Serviciul Stare civilă la nr.: 0374-548410

Monitorul Oficial Local