Acasă » ANUNŢURI » Primăria Bistrița inițiază procesul de bugetare participativă începând cu data de 1 august 2021

Primăria Bistrița inițiază procesul de bugetare participativă începând cu data de 1 august 2021

Bugetarea participativă este un proces de deliberare democratică și de luare a deciziilor în care cetățenii decid alocarea unei părți din bugetul local pentru proiecte propuse de către aceștia.

Primăria municipiului Bistrița implementează procesul de bugetare participativă începând cu anul 2021, proiectele selectate urmând să fie implementate în exercițiul bugetar aferent anului 2022.

Pentru bugetul anului 2022 va fi propusă suma de 1.000.000 lei pentru proiectele selectate în urma derulării  procesului de bugetare participativă.

La procesul de bugetare participativă pot participa cetățenii care au împlinit vârsta de 18 ani, cu domiciliul sau reședința în municipiul Bistrița.

Calendarul estimativ al procesului de bugetare participativă este următorul:

  • Depunere proiecte: 1 august – 20 septembrie 2021;
  • Analiza tehnico – economică și juridică a propunerilor de proiecte de către municipalitate și solicitare de clarificări, dacă este cazul: 21 septembrie – 5 octombrie 2021;
  • Afișarea listei proiectelor eligibile: 08 octombrie 2021;
  • Votul asupra proiectelor eligibile, de către cetățeni: 09 octombrie – 14 noiembrie 2021;
  • Afișarea clasamentului proiectelor: 15 noiembrie 2021.

Bugetarea participativă și implicit implementarea proiectelor se desfășoară în limitele domeniilor de competență ale municipiului Bistrița. 

Propunerile de proiecte pot fi depuse online, în format electronic, și offline, în format tipărit.

Pentru a depune o propunere de proiect online, cetățenii trebuie să se înregistreze pe platforma electronică de bugetare, participativă la adresa http://participativ.e-bistrita.ro. Accesul pe platformă va fi disponibil după validarea contului de utilizator.

Cetățenii municipiului Bistrița care doresc să depună proiectele în format tipărit au posibilitatea să ridice formularele de depunere a proiectelor de la Centrul de Relații Publice, situat în Bistrița, str. Gheorghe Șincai, nr. 2.